Skład: papryka Składniki zalewy: 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oliwy 1 szklanka octu 6 % lub trochę więcej niż 0,5 szklanki octu 10% 1 łyżka soli 1 litr wody ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczyca w zależności od upodobań kulinarnych Sposób wykonania: Wszystkie składniki należy zagotować i wystudzić Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić…
Tag: marynata do warzyw
Marynaty
Marynowanie mięs
by tinca • • 2 komentarze
Sposobem aromatyzowania potraw z mięsa jest nacieranie przyprawami surowych produktów lub też ich marynowanie. Mamy dobre mięso,a więc bardzo ważna jest sztuka jego marynowania. Marynowanie mięs może mieć różny cel.Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste, działa na nie konserwujące. W czym marynować?
– w kwaśnym mleku lub maślance
– w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw
– w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy ( zależnie od upodobań)
– w mleku lub musztardzie.
Marynowanie trwa kilka do kilkudziesięciu godzin, zależnie od rodzaju i gatunku mięsa.
Marynaty
Marynata do mięsa wołowego
by tinca • • 0 Comments
Skład marynaty:1szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego. Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.