Składniki: 6 przegrzebek z muszlami pieprz cytrynowy majonez tarty żółty ser pomidor posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Przegrzebki wyszorować. Ostrożnie rozewrzeć muszle. Tą część muszli, do której małża się przytwierdziła pozostawić, przykrywkę możemy wyrzucić. Małżę w muszli przyprawić pieprzem, posmarować majonezem, posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż…
Tag: małże
Listy
Przekąska z sera, szynki i krewetek
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: szynka ser żółty w plastrach krewetki tygrysie oliwa sok z cytryny posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Szynkę pokroić w słupki o grubości około 1 cm. Każdy słupek owinąć plastrem sera. Krewetki wypłukać, osuszyć,. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej krewetki przez około 4 minuty kilkakrotnie je obracając. Na rulonikach z sera i szynki…
Listy
Krewetki z serem podane na tostach
by Monika Adamaszek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg oczyszczonych krewetek 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 15 dkg tartego żółtego sera tosty z bułki wrocławskiej 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki wypłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i przyprawić. Czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, dodać krewetki, smażyć mieszając 5 minut, dodać czosnek, tarty…
Listy
Kalmary duszone z pieczarkami w sosie śmietankowym
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg oczyszczonych kalmarów 50 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 szklanka śmietany kremowej sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kalmary dokładnie umyć, obsączyć, pokroić w paski. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać pieczarki, dusić 5 minut, dodać…
Listy
Zapiekane paluszki krabowe
by Monika Adamaszek • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg paluszków krabowych 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 szklanka blanszowanych krojonych pieczarek majonez tarty żółty ser Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Paluszki krabowe pokroić w plastry. W żaroodpornych kokilkach na dnie ułożyć cebulę, na niej rozłożyć warstwę pokrojonych paluszków krabowych i warstwę pieczarek. Cebulę i pieczarki przyprawić.…