Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małże

Krewetki o smaku piwno koperkowym

Składniki: 30 dkg oczyszczonych krewetek 1 łyżka masła 1/3 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczka soku cytrynowego kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku posiekany koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, obsączyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać masło, smażyć krewetki 4 minuty obracając. Dodać piwo, koperek, obrany i posiekany czosnek.…

Krewetki zapieczone w sosie maślanym

Składniki: 20 dkg oczyszczonych krewetek 2 łyżki masła 2 łyżki majonezu 2 łyżki tartego sera Sposób przyrządzenia: Krewetki wypłukać, osuszyć.  Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, przełożyć do niego krewetki, polać majonezem i posypać tartym serem. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Patrycję Pankowską

Krokiety ziemniaczane z krewetkami

Składniki: 3 duże ugotowane ziemniaki krewetki koktajlowe 1 jajko 2 łyżki mąki 1 łyżeczka masła sól, pieprz biały olej Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, zalać wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić. Ziemniaki dokładnie rozgnieść lub zmielić w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać masło, jajko, mąkę, przyprawić, dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, szklanką wykrawać…

Mule duszone w winie jabłkowym

Składniki:

  • 4 kg muli
  • 2 szklanki cydru (wino jabłkowe)
  • 1 łyżka oleju
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki śmietany kremowej
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
     


Sposób przyrządzenia:
Małże wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Te z otwartymi muszlami odrzucić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, dodać wino i śmietanę, przyprawić, doprowadzić do wrzenia. Dodać małże, gotować energicznie mieszając aż muszle się otworzą. Małże, których muszle się nie rozwarły usunąć. Pozostałe wraz z sosem wyłożyć na półmiski, posypać zieleniną i podawać.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monikę Adamaszek