Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małże

Krewetki o smaku piwno koperkowym

Składniki: 30 dkg oczyszczonych krewetek 1 łyżka masła 1/3 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczka soku cytrynowego kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku posiekany koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, obsączyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać masło, smażyć krewetki 4 minuty obracając. Dodać piwo, koperek, obrany i posiekany czosnek.…

Krewetki zapieczone w sosie maślanym

Składniki: 20 dkg oczyszczonych krewetek 2 łyżki masła 2 łyżki majonezu 2 łyżki tartego sera Sposób przyrządzenia: Krewetki wypłukać, osuszyć.  Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, przełożyć do niego krewetki, polać majonezem i posypać tartym serem. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Patrycję Pankowską

Krokiety ziemniaczane z krewetkami

Składniki: 3 duże ugotowane ziemniaki krewetki koktajlowe 1 jajko 2 łyżki mąki 1 łyżeczka masła sól, pieprz biały olej Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, zalać wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić. Ziemniaki dokładnie rozgnieść lub zmielić w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać masło, jajko, mąkę, przyprawić, dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, szklanką wykrawać…

Mule duszone w winie jabłkowym

Składniki:

  • 4 kg muli
  • 2 szklanki cydru (wino jabłkowe)
  • 1 łyżka oleju
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki śmietany kremowej
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
     


Sposób przyrządzenia:
Małże wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Te z otwartymi muszlami odrzucić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, dodać wino i śmietanę, przyprawić, doprowadzić do wrzenia. Dodać małże, gotować energicznie mieszając aż muszle się otworzą. Małże, których muszle się nie rozwarły usunąć. Pozostałe wraz z sosem wyłożyć na półmiski, posypać zieleniną i podawać.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monikę Adamaszek