Składniki: 50 dkg filetów z sandacza 15 dkg paluszków krabowych 2 łyżki majonezu 10 dkg tartego żółtego sera 1 łyżeczka masła sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Paluszki krabowe pokroić na plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim porcje ryby, rozsypać na niej plastry paluszków…
Tag: łosoś
Listy
Dorsz po marynarsku
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych filetów z dorsza 50 dkg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. W rondlu układać warstwami ziemniaki, cebulę, podzieloną na porcję rybę. Każdą warstwę przyprawić solą i…
Listy
Smażony filet z karpia czosnkiem pachnący
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z karpia 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 ząbków czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, ostrym nożem ponacinać skórę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem i koperkiem. Masę wetrzeć w nacięcia skóry, odstawić na 2 godziny. Tak…
Listy
Pstrąg nadziewany orzechami i żurawiną
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 2 średniej wielkości pstrągi 1 cebula 20 dkg orzechów włoskich lub nerkowca 20 dkg świeżej lub mrożonej żurawiny ½ kostki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Orzechy drobno posiekać, żurawinę zmiksować. Cebulę obrać, pokroić w drobną…
Listy
Kotlety mielone z suma
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z suma ¼ cebuli 2 łyżki dobrej, gęstej śmietany 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety rybne umyć i osuszyć. Rybę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę, jajko, przyprawy i taką ilość tartej bułki, aby uzyskać masę…