Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kurki

Mieszanka grzybowa

Składniki: 1/2 kg kurek 40 dag pieczarek 2 łyżki oleju łyżka masła 3 ząbki czosnku sól pieprz pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyścić, umyć, pociąć na kawałki. Smażyć na patelni na oleju, oddzielnie kurki i oddzielnie pieczarki. Gdy odparuje się woda, połączyć grzyby, dodać masło, czosnek, sól, pieprz, dusić około 5 minut. Na końcu dodać…

Kurki w białym sosie zapiekane

Składniki: 80 dkg kurek 1 cebula 5 łyżek masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 4 pomidory 10 dkg tartego sera sól, pieprz posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić, jeśli są duże, małe pozostawić w całości. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając. Cebulę…

Kurki duszone z jabłkami

Składniki: 50 dkg kurek 3 łyżki masła 4 kwaśne jabłka 2 łyżki mąki ½ szklanki bulionu grzybowego ½ szklanki dobrej, gęstej śmietany sól, pieprz posiekany koperek Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić, jeśli są duże, małe pozostawić w całości. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając. Jabłka…

Kurki w sosie czosnkowym

Składniki: 40 dkg kurek 8 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wina 1 łyżka wywaru z mięsa posiekana natka kolendry lub pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić jeśli są duże, małe pozostawić w całości. Czosnek obrać, posiekać.…

Kurki smażone na maśle

Składniki: 50 dkg kurek 5 dkg masła lub boczku 1 cebula sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić jeśli są duże, małe pozostawić w całości. W rondlu rozgrzać masło (boczek pokroić w kostkę i wytopić) dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć mieszając aż stanie się…