Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kurczak

Filet drobiowy w panierce serowej

Składniki: 200 g sera Lazur złocisty 4 filety z kurczaka lub indyka (porcja ok. 150g) 300 g bułki tartej 200 ml oleju 2 jajka przyprawa warzywna sól pieprz Sposób przyrządzenia: Ser Lazur złocisty zamrażamy a następnie mielimy. Filety rozbijamy i posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie zanurzamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w zmielonym…

Frykas z kurczaka w sosie serowym

Składniki: 300g sera Lazur kremowy 150g sera Lazur grzybowy 600g fileta z kurczaka 200ml śmietany 36% 200ml wody przyprawa warzywna sól Sposób przyrządzenia: Filet kroimy w kosteczki ok. 1cm a następnie gotujemy w małej ilości wody z solą i przyprawą warzywną. Następnie odlewamy wodę i dodajemy sery Lazur kremowy i Lazur grzybowy, śmietanę i energicznie…

Fasolka szparagowa z udkami kurczaka pieczona

Składniki: 3 udka z kurczaka (górne części) 25 dkg fasolki szparagowej 1 duża cebula oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Fasolkę umyć, podzielić strąki na mniejsze części. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić, dodać fasolkę i gotować 8 minut, pod koniec gotowania dodać cebulę, odcedzić. Udka z…

Skrzydełka Kentucky (ala KFC)

Baza:

  • Litr wody
  • 6 skrzydełek z kurczaka

Panierka:

  • 1kg mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (dużo) przyprawy w proporcji około 18 gram na każdy kilogram mąki !!

Marynata:

  • 0,5L wody
  • ostra papryka (myślę torebka 17gram wystarczy)
  • chili (najlepiej w płynie) kilka kropel
  • mąka ziemniaczana (tyle, żeby marynata szybko nie spływała z kurczaka, jednak bez przesady, konsystencja miodu to już przesada)

Galareta z drobiu

Składniki:

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 1.5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 1 listek laurowy
  • sól, ostra papryka, ziarenka pieprzu czarnego
  • 2-3 białka
  • 6-8 łyżeczek żelatyny
  • 1-2 jajka na twardo
  • zielony groszek