Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kurczak

Kurczak marynowany w solance

Składniki: 1 l wody ½ szkl. soli 6 ząbków czosnku 4 udka kurczaka ¼ szkl. syropu klonowego ¼ szkl. musztardy Sposób wykonania: Do wody wsypać sól i wrzucić rozgnieciony czosnek po czym gotować ok. 5 minut, wówczas zdjąć wodę z ognia i wstawić do lodówki na 2 godziny. Do zimnej solanki włożyć udka kurczaka i…

Kurczak duszony w winie marsala

Składniki: 1 ½ kg piersi z kurczaka 2 jajka ½ szkl. masła 2 szkl. grzybów ½ główka czosnku ½ szkl. mąki ¼ szkl. oliwy z  oliwek 1 szkl. wina marsala Sposób wykonania:Piersi kurczaka rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć mąka, zanurzyć w roztrzepanym jajku i ponownie obtoczyć w mące, wówczas obrumienić na rozgrzanej oliwie.W między…

Kurczak z bakaliowym nadzieniem

Składniki: 1 kurczak 10 dag wątróbki drobiowej 1 czerstwa kajzerka 1 szkl. mleka 5 dag rodzynek 4 łyżki koniaku ¼ kg orzechów włoskich 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Rodzynki zalać alkoholem i odstawić. W między czasie kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić na 1 godzinę. Następnie wątróbkę razem z namoczoną bułką zemleć w…

Wątróbka z orzechami

Składniki: 500 gram wątróbki kurczaka 1 cebula 4 łyżki śmietany 18% lub 22% 4 łyżki mąki 1 łyżeczka majeranku 100 g włoskich orzechów 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę opłukać, usunąć tłuszcz (jeśli jest), obtoczyć w mące. Obsmażyć na gorącym oleju z obu stron, posolić, posypać pieprzem. Wątróbkę pozostawić na patelni na małym…