Składniki: 1 pierś kurczaka 2 białka 1 l bulionu 1 puszka kukurydzy 3 łyżki zielonego groszku 1 plasterek szynki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Sposób wykonania: Kurczaka podzielić na kawałki, które zemleć w maszynce. Następnie dodać białka i dokładnie wymieszać. W między czasie bulion doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną…
Tag: kurczak
Piersi z kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka na ostro
by Hanryk Pietrowski • • 0 Comments
Składniki: 10 sznycli z kurczaka 4 łyżki ostrej musztardy 15 dkg ziaren słonecznika 6 łyżek oleju mielona ostra papryka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Słonecznik zmielić w młynku, wymieszać z papryką, solą i pieprzem, doprawić musztardą. Kotlety umyć osączyć na papierowym ręczniku, rozbić tłuczkiem. Gotowe nasmarować olejem i sosem musztardowym. Piec w piekarniku lub…
Drób
Chrupiące złociste udka
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 6 udek z kurczaka ½ szklanki mąki szklanka płatek kukurydzianych szklanka bułki tartej sól, przyprawa do kurczaka ostra i słodka papryk czerwona olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Udka dokładnie umyć osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć papryką, przyprawą do kurczaka i osolić. Odstawić na godzinę. Płatki kukurydziane przekręcić przez maszynkę, wymieszać z tartą bułką,…
Kurczak
Pieczony kurczak z figami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kurczak 10 sztuk fig 2 cebule 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka ostrej papryki , lub szczypta chilii 1 łyżeczka pieprzu sól, 2 łyżki octu 4 łyżki oliwy 2-3 liście laurowe Sposób wykonania: W dużym garnku żeliwnym rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną drobno cebulę dodajemy posiekany czosnek…
Zapiekanki
Makaronowa zapiekanka z mięsem kurczaka
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg makaronu kolanka ½ kg mięsa z kurczaka 1 duża marchewka 1 mała cukinia 3 jajka 30 dkg startego żółtego sera Gouda sól, pieprz i olej do smażenia listki pietruszki Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy al dente. Marchewkę i cukinie kroimy w paseczki, blanszujemy. Mięso z kurczaka płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na…