Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Raki z wody

Skład:

  • 60 duzych rakow,
  • 5-6 obranych mlodych cebulek dymek,
  • kilkanascie galazek zielonej pietruszki,
  • kilka galazek kopru,
  • 1 lyzka octu winnego,
  • sol, pieprz,
  • 4 l wody.

Sos:

  • 100 ml bulionu rybnego lub miesnego,
  • 200 ml kwasnej smietany,
  • 50 g tartej bulki,
  • 1 lyzka masla,
  • 1 peczk siekanego koperku.

Owoce egzotyczne – Karamboli

Pochodzące z Indonezji drzewko karamboli podobne jest do brzoskwini. Uprawia się je w rejonach o klimacie tropikalnym, od Kenii po Tajlandię, w Brazylii, na Antylach i wyspach Pacyfiku, w Chinach, w okolicy Kantonu, gdzie kwitnie i owocuje cały rok. Owoce, o wydłużonym kształcie, osiągają wielkość 10-12 cm. Na ich powierzchni widać cztery – pięć biegnących…

Owoce egzotyczne – Gujawa

Gujawa jest wiecznie zielonym, niewielkim drzewem, pochodzącym z Basenu Morza Karaibskiego. Obecnie uprawia się ją głównie w Indiach, Ameryce Środkowej i Południowej oraz w krajach śródziemnomorskich. Owoc gujawy jest kulisty. Ma jadalną gładką skórkę pokrytą woskowym nalotem, grubą jak u pomarańczy. Owoc w miarę dojrzewania zmienia kolor z zielonego na jasnożółty lub jasnoróżowy. Miąższ z…

Raki

Spośród wszystkich gatunków raków na terenie Polski najliczniej rozpowszechniony jest rak amerykański i właśnie tego raka możemy najczęściej zobaczyć przebywając nad wodą. Nie jest to nasz rodzimy gatunek. Został on sprowadzony w końcu dziewiętnastego wieku ze Stanów Zjednoczonych na Pomorze i bardzo szybko rozpowszechnił się w wodach północnej Polski, a potem na obszarze całego naszego kraju, wypierając nasze rodzime gatunki, głównie dzięki temu, że jest odporny na tzw. dżumę raczą W naszym klimacie rak amerykański dorasta do około 12 cm długości.
Warto tu wspomnieć jak mierzymy raki. Pomiaru dokonuje się od końca odwłoka, czyli od krawędzi płetwy ogonowej do końca pancerza okrywającego głowotułów zakończonego dziobem zwanym rostrum. Wynika z tego, że do pomiarów nie uwzględniamy długości przednich odnóży krocznych zakończonymi dużymi szczypcami.