Skład: 3 rodzaje makaronu farfalle: normalny, czerwony, zielony 3 obrane pokrojone pomidory pokrojony seler naciowy sos winegret(według przepisu jaki kto lubi Sposób przyrządzenia: Sałatka bardzo prosta bo wystarczy wszystko wymieszać…ale efekt a przyjęciu murowany!!
Tag: kuchnie regionalne
Desery
Bavarois cytrynowo-jogurtowe
by Vjesja • • 3 komentarze
Skład: 200ml soku z cytryny 1/1l jogurtu 350g cukru-pudru 22g żelatyny 7 białek 1/4l ubitej śmietany Sposób przyrządzenia: Sok z cytryny zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia. Połowę ubitej śmietany z połowa cukru-pudru wymieszać z jogurtem. Białka ubić z reszta cukru-pudru. Jogurt wymieszać z letnim sokiem . Dodać ubita śmietanę. Jako ostatnie…
Sałatki
Sałatka ze świeżych małży.
by Vjesja • • 0 Comments
Skład: 1 gałązka świeżego tymianku 2 gałązki pietruszki 1 gałązka selera naciowego (pokrojonego w paski ) 2 szalotki 300ml bulionu rybnego 150ml białego wytrawnego wina 1kg świeżych małż, wymytych 150ml bitej śmietany 1/2 łyżki ostrej musztardy 100ml jogurtu sól, pieprz 8 kawałków bagietki zielona sałata 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Zagotować wino z…
Nie posortowane
Ragout cielęce a la Ancienne
by Vjesja • • 0 Comments
Skład: 1kg. cielęciny 2 cebule 1 marchewka sól, pieprz Sos: 40g masła 30g maki 2 łyżki śmietany 1 żółtko sok z cytryny Do przybrania: 150g usmażonych pieczarek Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w kostkę, zalać zimna woda i zagotować. Wyjąć mięso z wody, włożyć na patelnie razem z cebula. Zalać niewielka ilością wody, dodać przyprawy –…
Galaretki
Owoce egzotyczne w galaretce.
by Vjesja • • 0 Comments
Skład: 1 dojrzałe mango 1 papaja 100g malin albo truskawek 40g cukru 1 butelka słodkiego wina deserowego listki mięty 10 listków żelatyny Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Owoce pokroić w kostkę. Porozdzielać do czterech pucharków.2 łyżki wina zagotować z cukrem aż utworzy się syrop. Dodać jeszcze trochę wina i rozpuścić żelatynę. Resztę wina…