Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Sałatka z pieczonych pomidorów.

Skład: 6 pomidorów podłużnych oliwa sól 2 łyżki kaparów 1/2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 6 liści bazylii 2 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć i pozbawić zielonych końcówek, pokroić na ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko polać oliwą i posolić. Piec ok 20 min przykryte folią aluminiową w temp 150 stopni. Kapary, czosnek…

Banana Heaven

Skład: 2 banany cynamon 2 łyżki brązowego cukru masło 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy 50ml rumu Sposób przyrządzenia: Masło rozpuścić na patelni. Dodawać cukier mieszając na małym ogniu, potem cynamon i banany pokrojone w ćwiartki. Jak całość zacznie skwierczeć wlać sok , zwiększć ogień, potem rum i podpalić. Gotowe gdy się wypali.

Sałatka z mozarella i suszonymi pomidorami

Skład: 1 główka sałaty lodowej 1 słoiczek susz. pomidorów 2 kule mozarelli 2 łyżki kaparów garść świeżej bazylii 1 łyżka octu balsamicznego 1 filiżanka sosu winegret tarty parmezan Sposób przyrządzenia: Sałatę umyć, osączyć, porwać. pomidory osączyć i pokroić. Ser pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać. posypać kaparami i posiekana bazylią. Polać sosem z octem. Posypać parmezanem..…

Sałatka z truskawek z bananem

Skład: 3/4 kg truskawek 1/2 szklanki poziomek 3 banany 200ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Sposób przyrządzenia: Truskawki i poziomki umyć, urwać ogonki i pokroić: truskawki na ćwiartki, poziomki na połówki. Banany obrać i pokroić w talarki. Owoce wymieszać z cukrem. Dodać rum. Śmietanę ubić i położyć na owocach.