Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Rumowe jajeczka

Składniki: 1,5 szklanki różnych orzechów migdały słodkie sparzone i obrane ze skórki 1,5 szklanki pokruszonych drobno wafli i herbatników ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu mielonego – opcjonalnie 2 łyżki kakao 2 łyżki syropu kukurydzianego ¼ szklanki esencji rumowej rozcieńczonej wodą lub rumu Sposób przyrządzenia: Orzechy ułożyć na blasze do pieczenie…

Bananowe ciasteczka

Składniki: 4 duże dojrzałe banany 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka rumu lub wódki olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Banany obrać, rozgnieść widelcem, dodać mąkę, jajka, cukier, alkohol, dokładnie wymieszać. W rondlu rozgrzać olej, moczyć w nim łyżkę, nabierać ciasto i wkładać do bardzo gorącego  oleju. Smażyć na złoty kolor,…

Ciastka Słoneczka

Ciasto: 30 dkg mąki 25 dkg masła 2 żółtka (białka będą potrzebne do piany) 2-3 łyżki śmietany Puszysta pianka z białek: 2 białka 20 dkg cukru pudru Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto i na 30 minut wsadzić do lodówki, żeby się schłodziło. Gdyby ciasto jeszcze się kleiło dodać…

Sernik deserowy

Składniki: 12 dkg herbatników skórka otarta z 1 pomarańczy 25 dkg twarogu śmietankowego 3 łyżki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2/3 szklanki śmietany kremówki 50 dkg dostępnych owoców* Sposób przyrządzenia: Herbatniki umieścić w grubej torebce foliowej i rozkruszyć je używając wałka do ciasta. Do twarogu dodać skórkę pomarańczową, 3 łyżeczki cukru pudru, zmiksować na gładką…

Blok kakaowy Halinki

Składniki: 1koska.margaryny 1paczka mleka w proszku 1paczka rodzynek(zaparzyć) 4 paczki herbatników 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao   0,5 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Wodę, margarynę, cukier, kakao wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować przez 2 minuty mieszając, przestudzić. Wsypać mleko w proszku i rozetrzeć dodać pokruszone herbatniki i rodzynki wymieszać i wylać na…