Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki śmietany ( ja polecam 12%- dobrze działa na figurę i … ) 2 żółtka – kostka margaryny ( ja mówię zawsze im tańsza tym lepsza i piękniejsza ) wiórki kokosowe lub inne Sposób przyrządzenia:Z podanych składników szybciutko zagniećcie ciasto. Rozwałkować na placek 0,5 cm albo 1 cm po czym…
Tag: kuchnia
Desery
Makówki wigilijne
by Anna Ostrowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg maku 300g miodu 3/4 szklanki cukru 2 litry wody lub mleka pół kostki masła 3 weki lub 10 bułek aromat migdałowy Bakalie: garść rodzynek garść migdałów garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść wiórek kokosowych 2 łyżki skórki z pomarańczy Sposób przyrządzenia:Mak trzeba przepłukać, sparzyć następnie zmielić 2 razy. Weź duży garnek…
Desery
Pigwa w syropie winnym
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców pigwy 1 szklanka cukru 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu 6 goździków 2/3 szklanki słodkiego białego wina Sposób przyrządzenia:Owoce umyć i osuszyć. Obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć zdrewniały środek wraz z gniazdami nasiennymi, skórki i resztek nie wyrzucać. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż…
Ciastka
Ciasteczka Migdałowe Mrówki
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 2,5 szklanki rozdrobnionych słodkich migdałów 1 szklanka cukier 1 łyżeczka mielony cynamon 1 łyżeczka mielony kardamon skórka otarta z jednej cytryny ¼ szklanki miodu 2 lekko ubite białka jaj Sposób przyrządzenia:W dużej misce dokładnie wymieszać cukier, migdały, cynamon, kardamon i otartą z cytryny skórkę. Dodać miód i dokładnie wyrabiać masę dodając stopniowo białko aż…
Desery
Domowe toffi
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki wody 25 dkg wiórków czekoladowych 1,3 szklanki posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia: W rondlu rozpuścić masło, dodać cukier, syrop i wodę, podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie wymieszają, a mieszanka zacznie wrzeć przelewamy ją do wysmarowanej cienko masłem formy…