Składniki: 2,75 szklanki dobrej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 szklanka miękkiego, dobrego masła (bez dodatków) 1, 5 szklanki cukru pudru 2 duże jajka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Masło i cukier puder utrzeć mikserem na jednorodną, puszystą masę, dodać jajka, chwilę miksować, zmniejszyć obroty i dodać…
Tag: kuchnia
Desery
Banany po Hawańsku
by Monikia • • 0 Comments
Składniki: 1 banan, obrany i rozkrojony wzdłuż na połowę cukier brązowy pokruszona czekolada mleczna odrobina masła cukierki prawoślazowe (do kupienia w aptece) folia aluminiowa Sposób przyrządzenia: Posmarować masłem każdą połowę banana. Obficie posypać cukrem, obłożyć cukierkami i kawałkami czekolady. Złożyć połówki razem i całość owinąć folią aluminiową. Zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180…
Desery
Orzechowe krówki
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka syropu klonowego 3 szklanki brązowego cukru 1 szklanka cukru białego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 35% 1 łyżeczka masła orzech włoskie esencja waniliowa do smaku Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu wymieszać syrop klonowy, cukier brązowy i biały, proszek do pieczenia, mleko i śmietanę, doprowadzić do wrzenia…
Desery
Mandarynki w likierze
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kg słodkich mandarynek bez pestek 0. 75 l wódki 3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Mandarynki dokładnie myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą, kroimy w poprzek na połowę i umieszczamy w czystych słojach. Do każdego słoja dodajemy część cukru i zalewamy alkoholem. Słoje szczelnie zamykamy i odstawiamy na 30 dni co drugi dzień je odwracając…
Kisiel
Kisiel malinowy z owocami
by Babciagramolka • • 0 Comments
Składniki: 1 kisiel malinowy z cukrem 20 dag malin, mogą być mrożone 1/2 litra wody Sposób przyrządzenia: Odlać 1/2 szklanki wody i rozrobić w niej kisiel. Resztę wody zagotować z malinami. Wlać rozrobiony kisiel .Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Przelać do pucharków. Można podawać udekorowany bitą śmietaną.