Składniki: 4 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kostkę (bez pestek) 1/3 szklanki likieru pomarańczowego lub o innym ulubionym smaku ½ szklanki śmietany 36% ½ szklanki rozdrobnionych migdałów 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Śmietanę mocno schłodzić, ubić „na sztywno” Arbuza podzielić na porcje, skropić obficie likierem (pozostawiając 2 łyżki), odstawić w chłodne miejsce. Ubitą śmietanę wymieszać…
Tag: kuchnia
Desery
Bananowe chipsy
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 4 banany Sposób przyrządzenia: Banany obrać, pokroić w plastry grubości około 5 mm. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem do pieczenia, rozłożyć warstwę plastrów banana. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez około 15 minut. Chipsy powinny być chrupkie. Aby plastry się nie przyklejały można filię, pergamin lekko natłuścić oliwą.…
Desery
Czekoladowo migdałowe wafle
by Monikia • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie wafli andrutów słodkie migdały Masa czekoladowa: 1 opakowanie mleka w proszku 1 margaryna 2 torebki cukru waniliowego 2 szklanki cukru 1/2 szklanka wody 6 łyżek kakao Sposób przyrządzenia: Migdały zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić, obrać ze skórki, posiekać nożem. Przygotować masę czekoladową. Wszystkie składniki (z wyjątkiem mleka w proszku) wymieszać w rondlu,…
Desery
Owocowa tęcza
by Monikia • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 szklanka czarnych jagód 1 szklanka malin 2 pokrojone w kostkę banany 1 szklanka bezpestkowych winogron 6 rozkruszonych biszkoptów 1 opakowanie serka Philadelpchia ¼ szklanki cukru skórka otarta z 1 pomarańczy ½ szklanki soku z pomarańczy 2 szklanki bitej śmietany Sposób przyrządzenia: W przezroczystej salaterce lub pucharkach ułożyć warstwami owoce.…
Ciastka
Ciacho
by Polcia i Sarcia • • 0 Comments
Składniki: 2 tabliczki (20 dag)gorzkiej czekolady 1 kostka (20 dag) masła 10 dag mąki 30 dag cukru 6 jajek 5 dag włoskich orzechów Sposób przyrządzenia: Rozpuść na parze masło z czekoladą. Jajka ubij mikserem, dodając cukier i mąkę. Do masy zmiksuj ostudzoną czekoladę i wymieszaj z pokruszonymi orzechami. Spód blachy (60×35 cm) wyłóż pergaminem. Wlej…