Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Kolorowy deser z galaretek

Składniki:
4 galaretki czerwone o smaku dowolnym
4 galaretki zielone
1 kg serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
2 czerwone galaretki dokładnie rozpuszczamy w 0.5 litra wrzącej wody, gdy płyn zacznie tężeć wlewamy do formy na babkę, kolejne 2 czerwone galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie (wody troszkę więcej niż 1 szklanka), gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy z połową serka homogenizowanego i połową cukru, tężejącą masę wylewamy na zastygniętą galaretkę w formie, tak samo postępujemy z zielonymi galaretkami, najpierw rozpuszczamy i wlewamy do formy 2 tężejące galaretki, 2 następne rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, tężejące miksujemy z resztą serka i cukru i wlewamy do formy. Formę wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Ewa

Sorbet z soku pomarańczowego

Ponieważ nie każdemu chce się wyciskać sok z pomarańczy dam przepis na sorbet pomarańczowy z soku. Składniki: sok pomarańczowy(najlepiej Cappy) świeże listki mięty(można zastąpić miętowym olejkiem spożywczym lub miętą w proszku) Sposób przyrządzenia: Sok pomarańczowy zmiksować z listkami mięty, jak ktoś używa olejku lub mięty w proszku wystarczy wymieszać. Wsadzić do zamrażarki, po godzinie wymieszać…

Miniklerki z kremem budyniowym

Składniki na ciasto:125 g mąki pszennej125 g masła3 jajka1/4 l wodyłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cukrułyżeczka cukru waniliowegomąka do formyKrem:budyń czekoladowy (w proszku)50 g deserowej czekolady1/3 kostki masłaDekoracja:100 g płatków migdałowych Sposób przyrządzenia:Wodę zagotować z masłem i nie zdejmując z ognia, wsypać mąkę- mieszać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Do ostudzonego ciasta dodać…

Jabłka w cieście orzechowym

Składniki:2 średnie jabłka1 jajko4 łyżki mielonych orzechów laskowych2 łyżki masła lub margaryny3 żółtka6 łyżek wytrawnego białego wina 2 łyżki płynnego miodusok z 1/2 cytrynylistki melisy do dekoracji Sposób przyrządzenia:Ostrożnie wyciąć gniazda nasienne jabłek, owoce cieniutko obrać ze skórki, pokroić w krążki o grubości 1,5 cm. Jajka wbić na talerz, rozmącić widelcem. Krążki jabłek zanurzyć najpierw…

Makaroniki Basi

Składniki:50 dag płatków owsianych20 dkg masła roślinnego4 jajka 20 dag cukru pudrukilka kropki olejku migdałowegotłuszcz i mąka do formy Sposób przyrządzenia:Płatki owsiane zrumienić na złoty kolor na mocno rozgrzanej suchej patelni, wyjąć i przestudzić. Jajka rozbić, oddzielić białka. Żółtka utrzeć z masłem i 15 dag cukru pudru na gładką jednolitą masę. Białka ubić na sztywna…