Składniki:4 szklanki mleka1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (na dwie szklanki mleka)1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego (na dwie szklanki mleka) Sposób przyrządzenia:Mleko podzielić na dwie półlitrowe porcje (po dwie szklanki).Jedną porcję odstawić, z drugiej odmierzyć cztery łyżki, dokładnie rozprowadzić budyń waniliowy. Resztę mleka zagotować w rondelku z dwiema łyżkami cukru, dodać rozprowadzony proszek…
Tag: kuchnia
Desery
Rafaello deser bez pieczenia
by Małgorzata Andrzejewska • • 0 Comments
Składniki:3 szklanki mleka3 łyżki mąki pszennej (troszkę mniej)3 łyżki mąki ziemniaczanej (troszkę mniej)3 żółtka2 cukry waniliowe3 paczki krakersów(duże)najlepiej bez soli2 paczki wiórków kokosowych11/4 kostki masła lub masła roślinnego Sposób przyrządzenia:2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W 1szklance mleka zimnego wymieszać mąki, żółtka, cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć i…
Desery
Deser Melba
by Marzena • • 0 Comments
Składniki:4 brzoskwinie40 dag. malin lub porzeczek2 łyżki cukru pudrułyżka soku z cytryny4 łyżki likieru z czarnej porzeczki50 dag. lodów waniliowych Sposób przyrządzenia:Maliny przetrzeć przez sito i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem cytrynowym i likierem. Brzoskwinie zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, przekroić na połówki i usunąć pestki. Na talerzykach deserowych ułożyć wgłębieniem do góry po…
Wino
Kruszon porzeczkowy
by Marzena • • 0 Comments
Składniki:50 dag. czerwonych porzeczek2 soczyste jabłkapo 3 szklanki czerwonego, słodkiego wina gronowego i wina musującego1/4 szklanki likieru z czarnej porzeczki12 kostek lodu Sposób przygotowania;Porzeczki umyć, poobrywać z ogonków i zalać winem gronowym i likierem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać i schłodzić. Na 10 minut przed podaniem wlać wino musujące oraz dodać kostki…
Ciastka
Koperty z jabłkami
by Barbara Gamdzyk • • 0 Comments
Składniki:kostka masła3 szklanki mąkiszklanka śmietany aromat waniliowy sześć jabłek Sposób przyrządzenia:Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć ćwiartkę obranego jabłka i zagiąć do góry rogi ciasta, aby powstała koperta. Upiec ciastka na złoto i posypać cukrem pudrem.Przepis nadesłany na konkurs…