Składniki na ciasto:
125 g mąki pszennej
125 g masła
3 jajka
1/4 l wody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
mąka do formy
Krem:
budyń czekoladowy (w proszku)
50 g deserowej czekolady
1/3 kostki masła
Dekoracja:
100 g płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
Wodę zagotować z masłem i nie zdejmując z ognia, wsypać mąkę- mieszać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Do ostudzonego ciasta dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Kłaść łyżką owalne placuszki na posypaną mąką blachę. Piec około 20 minut w 220 stopni C. Budyń przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Czekoladę rozpuścić na parze. Masło utrzeć z czekoladą i ostudzonym budyniem. Eklerki przekroić na pół. Każdą napełnić kremem. Podawać posypane podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs www.pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk