Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Micz – Mititi  rumuńskie kiełbaski

Składniki:

    • 1 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej zmielony karczek)
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 2 ząbki czosnki posiekane lub wyciśnięte
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 kopiata łyżka ostrej lub słodkiej (lub ich mieszanka) papryki
    • ½ łyżeczki majeranku
    • ½ łyżeczki nasion kminku
    • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
    • ¼ łyżeczki ziela angielskiego
    • 1 goździk
    • Łyżka oliwy

    Sposób przygotowania:
    W blenderze (lub moździerzu) zmiksować na proszek razem wszystkie przyprawy, w misce wymieszać przyprawy, cebule czosnek i mielone mięso, składniki wymieszać na gładką masę przez około 10 minut.
    Z masy formujemy kiełbaski długie na około 10 cm i 2,5 cm grubości.
    Układamy na posmarowanym oliwą talerzu i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

    Pieczemy na grillu lub patelni około 10 minut co jakiś czas obracając.

    Można zastąpić cześć mięsa mieloną baraniną, cielęciną lub wołowiną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *