Składniki:
- • 1 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej zmielony karczek)
• 1 drobno posiekana cebula
• 2 ząbki czosnki posiekane lub wyciśnięte
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 kopiata łyżka ostrej lub słodkiej (lub ich mieszanka) papryki
• ½ łyżeczki majeranku
• ½ łyżeczki nasion kminku
• ½ łyżeczki czarnego pieprzu
• ¼ łyżeczki ziela angielskiego
• 1 goździk
• Łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
W blenderze (lub moździerzu) zmiksować na proszek razem wszystkie przyprawy, w misce wymieszać przyprawy, cebule czosnek i mielone mięso, składniki wymieszać na gładką masę przez około 10 minut.
Z masy formujemy kiełbaski długie na około 10 cm i 2,5 cm grubości.
Układamy na posmarowanym oliwą talerzu i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Pieczemy na grillu lub patelni około 10 minut co jakiś czas obracając.
Można zastąpić cześć mięsa mieloną baraniną, cielęciną lub wołowiną.