Składniki20dkg margaryny ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 jajka3 szklanki płatków owsianychduża garść wyłuskanych orzechów włoskich potłuczonych na drobnoszklanka rodzynekpół szklanki suszonych moreli pokrojonych w drobną kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy Sposób przyrządzenia:Składniki wrzucić do miski, zagnieść na jednolitą masę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciasteczka łyżeczką od herbaty…
Tag: kuchnia
Ciastka
Ciasteczka owsiane orzechowo kokosowe
by Joanna Kita • • 0 Comments
Składniki20dkg margaryny ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 jajka2 szklanki płatków owsianych1 szklanka wiórków kokosowych duża garść wyłuskanych orzechów włoskich potłuczonych na drobno 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy Sposób przyrządzenia:Składniki wrzucić do miski, zagnieść na jednolitą masę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciasteczka łyżeczką od herbaty robiąc nieregularne placuszki. Piec…
Ciastka
Bożonarodzeniowe pierniczki
by Ewelina Okrajni • • 0 Comments
Składniki:1 kg mąki 3 jajapól śmietany25 dag tłuszczu (margaryna, masło, smalec) 1,5 szklanki cukru25 dag mioduprzyprawa do piernika2 łyżeczki sodyszczypta soli Sposób przyrządzenia:Tłuszcz, miód, cukier, kakao roztopi w garnku, wystudzić i wlać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto odstawić do następnego dnia. Rozwałkowywać porcje ciasta, wykrawać foremkami różne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w…
Desery
Andruty kakaowe
by Ewelina Okrajni • • 0 Comments
Składniki:1 szklanka cukru1 szklanka mleka0,5 kostki margaryny1 łyżka kakaocukier waniliowyopakowanie wafli tortowych Sposób przyrządzenia:Mleko z cukrem gotować tak długo aż zacznie gęstnieć wtedy dodać margarynę, kakao i cukier waniliowy, wystudzić. Smarować andruty i przyklejać jeden na drugi. Całość zawinąć w papier, obciążyć (np garnkiem z wodą) i zaczekać do następnego dnia aby się skleiły. Przepis…
Desery
Truskawki po maltańsku
by Marzena • • 0 Comments
Składniki:3 pomarańcze70 dag. truskawek5 dag. cukrukieliszek likieru pomarańczowegocukier waniliowy3 gałązki mięty Sposób przyrządzenia:Pomarańcze przekroić na pół, wykrawać miąższ nie uszkadzając skórki. Miąższ z jednej pomarańczy pokroić w kostkę , z reszty wycisnąć sok. Do soku dodać likier, cukry i wymieszać. Truskawki pokroić i polać sokiem z likierem. Dodać miąższ i udekorować miętą. Podawać schłodzone.Przepis nadesłany…