Składniki: 80 dkg filetów ze szczupaka 5 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 posiekany ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mąki wymieszać z solą i pieprzem. Filety podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Porcje…
Tag: kuchnia
Listy
Ośmiornice z ziemniakami na sposób hiszpański
by Damian Florkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg małych, sprawionych zamrożonych ośmiorniczek 1 kg ziemniaków 4 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli 6 łyżek oliwy Sos: 3 łyżki octu ryżowego suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Składniki sosu zmiksować, odstawić.…
Listy
Ośmiornice duszone w winie z pomidorami
by Weronika Radosz • • 0 Comments
Składniki: 5 dkg małych ośmiornic 4 łyżki oliwy 1 szklanka piure z pomidorów 1 szklanka białego wina 1 łyżeczka cukru 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej naci pietruszki 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki kaparów – opcjonalnie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ośmiornice rozmrozić. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać ośmiornice, gotować 2…
Listy
Karp gotowany na parze po kantońsku
by Kacper Barczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 średniej wielkości sprawiony karp 2 cm kłącza imbiru pokrojonego w paseczki 2 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w paseczki kilka zielonych piór cebuli pokrojonej na 5 cm kawałki i wzdłuż na paseczki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki octu sezamowego sól, pieprz…
Listy
Pizza z papryką i zielonym groszkiem
by Weronika Kwaśnik • • 0 Comments
Składniki:
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.
-
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody