Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Ciastka

Składniki: * 1 kg mąki * 4 jajka * ok. 2 szklanki cukru * śmietana gęsta (ok. 2 szt.) * 1 kostka margaryny (minus plaster) stopić * cukier waniliowy (2 szt.) * proszek do pieczenia (2 szt.) Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować, posypać cukrem. Następnie wykrawać ciastka. Piec w temperaturze 180-190 stopni, czas: 15-20…

Niebo w gębie

Składniki: mleko 1 litr śmietana kwaśna 18 % ½ litra jajka 6-8 szt cukier waniliowy 4 łyżki masło 1 kostka rodzynki i migdały w sumie 30 dkg  Sposób wykonania:Gotujemy mleko. Ubijamy śmietanę z jajkami i cukrem. Wlewamy do podgrzanego mleka i miksujemy lekko. Podgrzewamy i nadal miksujemy. Delikatnie wybieramy masę na sitko. Zostawiamy na dwie…

Bakaliowe pomarańcze

Składniki:
25 dag maku
3 szklanki mleka
1/3 szklanki miodu
5 dag migdałów
po 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli, fig, skórki pomarańczowej kandyzowanej
6 pomarańczy
mięta

Sposób przyrządzenia:
Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 15 minut. Odcedzić, razem z migdałami trzykrotnie zemleć. Miód podgrzać w rondelku, wymieszać z makiem. Dodać resztę bakalii, wymieszać. Pomarańcze przekroić na pół ,wydrążyć. Miąższ oczyścić z błonek, pokroić, dodać do masy makowej, wymieszać. Masą makową napełnić pomarańcze, ozdobić listkami mięty.
Przepis nadesłany Ekspresowy konkurs bakaliowy  przez Barbara Renik

Pascha z bakaliami

Składniki:po 50 g orzechów włoskich, migdałów (bez łupiny), daktyli, fig i rodzynekpo 2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny i pomarańczykieliszek koniaku 120 g masła 350 g cukrucukier waniliowy 8 żółtekkilogram tłustego twaroguwiśnie z konfitury do dekoracjiSposób przyrządzenia:Orzechy, migdały, daktyle i figi posiekać. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami i skórką z cytryny oraz pomarańczy. Bakalie zalać…