Składniki:500g mąki,40 g drożdży,120 g cukru,1 filiżanka letniego mleka,375g margarynypół łyżeczki soli,starta skórka z polowy cytryny i 1 pomarańczy,5 jajek,150 g rodzynek,parę posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia:Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki oraz drożdże wymieszać i wlać w zagłębienie. Po około 15 minutach dodać pozostałe…
Tag: kuchnia
Ciastka
Ciasteczka z bakaliami bardzo szybkie
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki500 g płatków owsianych 250 g cukru125 g masła lub margarynypół łyżeczki proszku do pieczenia2 duże jajkaodrobina aromatu migdałowegorodzynki, pokrojone orzechy, migdały, płatki kokosowe Sposób przyrządzenia:Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować nieduże ciastka okrągłego kształtu, lekko spłaszczać, układać na papierze do pieczenia w centymetrowych odstępach. Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze ok. 160 stopni. Wyjmujemy…
Ciastka
Muffiny orzechowe z żurawiną
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Ciastka
Ciastka Buziaczki Julianny
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Składniki:100 g masła200 g mąki 70 g cukru 2 jaja1 płaska łyżeczka cynamonupolewa czekoladowamigdały do dekoracji Sposób przyrządzeniaMąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. Uformować gruby wałek. Obsypać go mąką, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie pokroić w plasterki i zrobić kulki o średnicy około…
Desery
Pischinger orzechowy Julianny
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Składniki:1 opakowanie wafli tortowych2 czekolady gorzkie180 g cukru pudru250 ml śmietanki 12%100 g drobno posiekanych orzechów (lub skórki pomarańczowej) 2-3 krople aromatu – rumowego lub migdałowego, Sposób przyrządzenia:Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, wkładamy pokruszoną czekoladę. Garnek wstawiamy do kąpieli wodnej, składniki mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, mieszamy do chwili otrzymania jednolitej masy. Gotujemy…