Składniki:1 gotowy kisiel wiśniowy lub żurawinowy0,25 l wody0,25 l soku wiśniowego2 łyżki cukruBakalie: rodzynki, żurawina, płatki migdałowe Sposób przyrządzenia:W 1/2 szklanki wody rozpuścić dokładnie kisiel. Zagotować wodę z cukrem, dodać sok, a następnie wlać wymieszany z wodą kisiel. Chwilę gotować. Do salaterek włożyć na dno po łyżeczce rodzynek i żurawin. Bakalie zalać gorącym kisielem i…
Tag: kuchnia
Desery
Blok czekoladowy z bakaliami Dominiki
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki500 g mleka w proszku1 szklanka cukru1 kostka margaryny lub masła3/4 szklanka wody5 łyżek kakaobakalie : rodzynki, orzechy itp. ciastka, wafelki(pokruszyć) Sposób przyrządzenia:Masło, kakao, wodę i cukier zagotować, rozpuścić. Do lekko ostudzonej masy dodawać powoli mleko w proszku ciągle mieszając. Wrzucić bakalie, ciastka i dokładnie wymieszać. Masę rozprowadzić w przygotowanej formie.
Desery
Summer arbuz
by Ewelina B • • 0 Comments
To przepis inspirowany przez Nigelli Lawson – jest rewelacyjny
Składniki:
• sok z limonki 1 owoc
• maliny
• arbuz
Sposób przyrządzenia:
W sumie to nie wiem ile z każdego owocu ja za każdym, razem robię jak chcę. Miksujemy w mikserze i dolewamy sok z limetki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Desery
Rubinowe niebo
by Ewelina B • • 0 Comments
To przepis inspirowany przez program Nigelli Lawson
Składniki:
• sok pomarańczowy 1 litr
• sok grejfrutowy 1 litr
• grenadyna 50 ml
Sposób przyrządzenia:
Wszystko razem łączymy w dzbanku – możemy dodać jeszcze soku z limonki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Musy
Pieczone grejfruty z muscovado
by Ewelina B • • 0 Comments
W sumie to sposób podania owoców – inaczej niż zwykle. Ale tak przyrządzone grejpfruty są pyszniutkie a skaremlizowany cukier na wierzchu – poezja:)
Składniki:
• grejfrut 1 cały owoc
• cukier trzcinowy muscovado jasny 4 łyżeczki
Sposób przyrządzenia:
Owoc kroimy na pół, ostrym nożem nacinamy miąższ odsuwając go lekko od tej białej błonki- chodzi o to aby nam łatwiej było później jeść łyżeczką. Połówki układamy na blaszce i posypujemy dwoma łyżeczkami cukru muscovado . Wkładamy do gorącego piekarnika (220’c) i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy ostrożnie i lekko studzimy, podajemy jeszcze ciepłe ale nie gorące.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa