Składniki: 1 kg świeżych śledzi 60 dag winnych jabłek 30 dag cebuli tymianek sok z cytryny 2-3 łyżki masła 50 ml białego wytrawnego wina lub wody sól, pieprz Wykonanie: Śledzie odfiletować , umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą. Z umytych jabłek usunąć gniazda nasienne, jabłka pokroić w plstry, skropić sokiem z cytryny. Obraną…
Tag: kuchnia wędkarska
Jabłka
Jabłka z sosem waniliowym
by rendus • • 1 Comment
Składniki : 4 duże jabłka 1 łyżka cukru aromat cytrynowy 2 gożdziki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 2 żółtka zamiast aromatu można dać skórkę z 1 cytryny. Wykonanie: Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokrajać w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 i 1/2 szklanki wody z 1 łyżką cukru, gożdzikami i…
Jednogarnkowe
Bigos tradycyjny
by Małgorzata • • 0 Comments
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem
by Gziuta • • 0 Comments
Składniki: 2 paczki ryzu 2 puszki tuńczyka w sosie wlasnym 0,5 puszki kukurydzy 3 jajka szczypiorek 4 lyzki majonezu sol,pieprz Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować,ostodzić.Jaja ugotować na twardo,pokroić na drobne kawałki.Do miski włożyć ryż,tończyka z sosem,jaja,kukurydze i pokrojony drobno szczypiorek.Wymieszać.Dodać majonezu,doprawić sola i pieprzem. Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Gziute.
Sałatki z makaronem
Sałatka makaronowa 2
by Gziuta • • 0 Comments
Składniki: Puszka kukurydzy 40 dkg spaghetti 4 lyzki majonezu 20 dkg pieczarek 1 lyzka soku z cytryny 4 srednie pomidory natka pietruszki 25 dkg gestej kwasnej śmietany sol,pieprz jajka Sposób przyrządzenia: Spaghetti ugotowac.Jajka ugotowac na twardo,obrac i pokroic w kostke, pieczarki pokroic w plasterki, skropic sokiem z cytryny, pomidory pokroic w plasterki.Jajka wymieszac ze smietana…