Składniki: 1. 4 żółtka 2. 0,5 litra mleka 3. kostka margaryny 4. 1 szklanka cukru pudru 5. 3 łyżki kakao 6. 3 łyżki żelatyny 7. 1 galaretka Sposób przyrządzenia: Zagotować mleko ,w gorącym rozpuścić żelatynę.Margaryne utrzeć z żółtkami i cukrem.Wystudzone mleko dodawać stopniowo do utartej masy i dobrze wymiksować.Podzielić na dwie częsci białą wlać do…
Tag: kuchnia wędkarska
Desery
Kokosowe chipsy
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 1 orzech kokosowy 10 dag cukru pudru Wykonanie: Orzech kokosowy wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 160 stopniC, a nastepnie w miejscu ciemnych plamek wywiercić otwory i wylac mleczko. Skorupę rozbic młotkiem. Z miąższu nozykiem do skrobania warzyw wycinać cienkie płatki.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułozyc na niej płatki kokosa. Piec…
Jednogarnkowe
Pyszne danie jednogarnkowe 2
by rendus • • 1 Comment
Składniki: 3 udka kurczaka lub piersi (może też być inne mięso) 2 szkl. ryżu 6 duzych marchewek sól, vegetka 1 duża cebula tłuszcz do smażenia bulion z kostki (ok.3 szklanki) Wykonanie: Mięso podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą doprawiając do smaku vegetką. Marchewkę oczyścić i zetrzeĆ na jarzyniarce o grubych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka…
Jabłka
Jabłka pieczone w musie avocado
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 4 jabłka 1/8 l białego wina 2 łyżki rodzynków 2 łyżki tłuczonych migdałów 2 lyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki masła 20 dag świeżego sera 1 avocado 40 ml likieru pomarańczowego cukier waniliowy 4 łyzki cukru Wykonanie: Jabłka umyć, wytrzeć i usunąć gniazda nasienne. Białe wino wlać do żaroodpornego naczynia i ułożyć jabłka. Rodzynki…
Ryby
kotlety rybne z krążkami jabłek
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z błękitka lub innej ryby 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka maki 2 jabłka 5 dag tłuszczu roślinnego 1 łyżka masła vegeta Wykonanie: Rybę umyć, odsączyc i dokładnie osuszyć. Filety skropić sokiem z cytryny, obsypać vegetką i maką. Jabłka umyć i wysuszyć, wykroić gniazda nasienne, jabłka pokroic w grube plastry. Tłuszcz…