Składniki: sok z 2 cytryn 100 ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego oregano sól pieprz 700 g udźca jagnięcego 2 zielone papryki 2 cukinie 12 cebulek perłowych 8 liści laurowych cząstki cytryny Sposób wykonania; Mięso pokroić w dużą kostkę po czym skropić je oliwą oraz sokiem z cytryny i dodać posiekane czosnek, oregano,…
Tag: kuchnia grecka
Listy
Ryba pieczona z limonką
by Maja Górniak • • 0 Comments
Listy
Kotlety z jagnięciny z sosem bakłażanowo-oliwkowym
by Sylwia Stelmach • • 0 Comments
Składniki: 5 kotletów jagnięcych sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 bakłażan 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki z zalewą szczypta cukru 16 czarnych greckich oliwek 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół Sposób wykonania: Kotlety oprószyć pieprzem po czym smażyć siatce piekarnika i piec około 15 minut do miękkości mięsa. W…
Listy
Greckie kotleciki wołowe
by Danuta Borek • • 0 Comments
Składniki: 450 g zmielonej wołowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku 25 g okruchów bułki 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 jajko oliwa z oliwek Sposób wykonania: Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę a natkę i miętę posiekać. Całość przełożyć do mielonego mięsa dodając jeszcze okruchy chleba. Doprawić…
Listy
Kurczak w sosie orzechowym
by Magda Dudziak • • 0 Comments
Składniki: 8 porcji kurczaka ½ cytryny 3 łyżki oliwy 150 ml wytrawnego białego wina 300 ml rosołu z kurczaka 1 liść laurowy sól pieprz 100 g łuskanych orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 150 ml greckiego jogurtu natka pietruszki Sposób wykonania: Na rozgrzaną oliwę wrzucić kawałki kurczaka skropione sokiem z cytryny i obsmażyć na dużym ogniu.…