Składniki:
- sok z 2 cytryn
- 100 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego oregano
- sól
- pieprz
- 700 g udźca jagnięcego
- 2 zielone papryki
- 2 cukinie
- 12 cebulek perłowych
- 8 liści laurowych
- cząstki cytryny
Sposób wykonania;
Mięso pokroić w dużą kostkę po czym skropić je oliwą oraz sokiem z cytryny i dodać posiekane czosnek, oregano, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki pod przykryciem na około 8 godzin.
W między czasie cukinię i paprykę pokroić na kawałki i nabijać je na przemian na szpikulce razem z mięsem, cebulkami i liśćmi laurowymi.
Piec na rozgrzanym grillu około 15 minut co jakiś czas obracając aby równomiernie się przypiekły.
W trakcie również smarować resztą marynaty.
Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.