Składniki:
- 500 g chudej zmielonej jagnięciny
- 55 g okruchów z bułki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka kminku
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy
- 800 g pomidorów z puszki z zalewą
- ¼ łyżeczki cukru
- 50 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Do miski wrzucić mieloną jagnięcinę, dodać do niej posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, okruchy chleba oraz kminek i cynamon.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie dodać roztrzepane jajko i ponownie wymieszać.
Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W między czasie pokrojone pomidory przelać do rondelka, dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki cynamon, liść laurowy, oliwę, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym trzymać na ogniu około 30 minut.
W tym czasie z mięsnej masy formować małe kiełbaski, które przesmażyć na rozgrzanej oliwie aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Wówczas przełożyć kiełbaski do pomidorowego sosu i gotować ostatnie 10-15 minut.