Składniki:
- 1 kurczak
- 1 cytryna
- 4 łyżka oregano
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Wnętrze kurczaka skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i posypać startą z niej skórką.
Dodać 3 łyżki oregano oraz czosnek.
Natomiast wierzch kurczaka posmarować masłem i skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz oliwą.
Posypać resztą oregano i oprószyć solą oraz pieprzem.
Natomiast pozostałe po wyciśnięciu połówki cytryny włożyć do wnętrza kurczaka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Piec, przyjmując na ½ kg 20 minut plus 20 minut.
Po upieczeniu pokroić mięso na porcję i polać sosem powstałym podczas pieczenia.