Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony kurczak z cytryną

 

Składniki:

 

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • starta skórka i sok z 2 cytryn
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Kurczaka ponacinać widelcem po czym dodać do niego oliwę, sok z cytryny, tymianek, posiekany czosnek oraz sól i pieprz.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć kurczaka na blasze i piec w rozgrzanym piekarniku około 30-40 minut.
W trakcie pieczenia smarować resztą marynaty.
Przed podaniem udekorować plasterkami z cytryny.
Można również skropić resztą marynaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *