Składniki: 4 jajka szklanka gęstej kwaśnej śmietany pół cytryny pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek rzeżuchy 2 łyżeczki startego chrzanu szczypta cukru, sól Sposób przyrządzenia: Jajka umyć, ugotować poobierać ze skorupek, wyjąć żółtka ,przetrzeć przez sito i utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę .Dodać sól i cukier, rozprowadzić śmietaną. Wymieszać z posiekanym drobno ,…
Tag: koperek
Panga
Ryba panga na buraczkach
by Karolina Surówka • • 0 Comments
Składniki: 6 filetów z pangi 6 średnich buraczków 1 pęczek zielonego koperku 2 łyżeczki suszonego tymianku 6 łyżek oliwy sok z 1 cytryny, kilka utłuczonych ziarenek kawy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Przyrządzić „ocet” kawowy. Pół szklanki soku z cytryny wymieszać z potłuczonymi ziarenkami kawy. Odstawić na 3-4 dni. Przecedzić i odlać do buteleczki.…
Dziczyzna
Kuropatwa z grilla
by Małgorzata Pisarczyk • • 0 Comments
Składniki: 4 kuropatwy 4 łyżki soku z cytryny 5 dag masła 1 cytryna 4 gałązki koperku sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy przeciąć wzdłuż i usunąć kości grzbietowe oraz żebra. Powstałe Płowki rozpłaszczyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Posmarować je jeszcze masłem i piec na grillu około 8 minut z każdej strony.…
Sandacz
Sandacz w śmietanowym sosie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Chłodniki
Chłodnik o smaku jogurtowym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego 1 litr zimnej wody najlepiej /niegazowana/ 2 ząbki czosnku 1 długi zielony ogórek 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżka orzechów włoskich pęczek koperku 1 łyżka posiekanej mięty sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zielony ogórek kroimy w bardzo drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, orzechy grubo mielimy. Do dużej szklanej…

