Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konserwowane

Surowy przecier z truskawek, poziomek, jagód i soku z malin- Iwony

Składniki: 1 litr przecieru z owoców 1,2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osączyć na sicie / z truskawek oberwać szypułki, poziomki i truskawki zmiksować, maliny i jagody zmiażdżyć i odcisnąć z nich sok/, dodać odpowiednią ilość cukru i tak przygotowany przecier przełożyć do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczka. Gotowe słoiczki przełożyć do…

Surowy przecier z czarnej porzeczki – Iwony

Składniki: 1 litr przecieru porzeczkowego 1,2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Porzeczki umyć, obrać z szypułek, osączyć i zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać odpowiednią ilość cukru i mieszać,  aż  cukier się rozpuści. Przecier nakładać do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków , zakręcić wieczka. Ułożyć  słoiczki  w garnku, zalać wodą do 1/3 pojemności garnka i zagotować…

Pomidory w przecierze pomidorowym.

Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów na przecier pomidorowy Sposób przyrządzenia: Dojrzałe pomidory na przecier, umyć, pokroić na ćwiartki umieścić w garnku i podgrzewać, aż do rozmiękczenia, przetrzeć przez sito. Przygotować pomidory, umyć, całe ułożyć w czystych wyparzonych słojach i zalać gorącym przecierem pomidorowym, zakręcić i pasteryzować około30 minut. Pomidory mają smak i kształt…

Kalafior w sosie pomidorowym/ fasolka szparagowa/

Składniki: 1 duży kalafior /około 1 kg/ lub 1 kg fasolki szparagowej 75 dkg pomidorów na przecier Sposób przyrządzenia: Kalafior umyć, osączyć i podzielić na różyczki , gotować około 3 minut w zalewie wodnej. Pomidory umyć, pokroić, zagotować, przetrzeć przez sitko. Przygotować wyparzone czyste słoje i ułożyć osączone, ugotowane różyczki kalafiora, zalać gorącym przecierem pomidorowym…