Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konserwowane

Kiszona papryka Ewy

Składniki: 1 kg czerwonej papryki 3 szklanki wody 3-4dkg soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć na sicie , usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki . Przygotować wyparzone czyste słoje i układać paprykę. Zagotować wodę z solą i zalać słoje. Wystudzić i odstawić w suche i chłodne miejsce. Doskonały dodatek, jako zakąska lub dodatek do…

Kiszone ogórki z papryką Iwony

Składniki: 1 kg ogórków 30 dkg czerwonej papryki 3 szklanki wody 3-4 dkg soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć usunąć gniazda nasienne, podzielić na ósemki, ogórki dokładnie umyć. W słoju układać na przemian papryka, ogórki. Zagotować wodę z solą, wrzątkiem zalać słoiki i zakręcić wieczka. Ostudzić i wynieść w chłodne suche miejsce. Papryka nabiera aromatu…

Pyszne kiszone ogórki babci Emilki

Składniki: 1 kg ogórków 2-3 dkg soli kamiennej 2 szklanki wody koper nasienny 2-3 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, ułożyć w wyparzonych czystych wekach, dodać pokrojony wyrośnięty koper , po 2 ząbki czosnku. Z wody i soli zagotować zalewę i gorącą zalewą pokryć ogórki. Natychmiast zakręcić wieczka, i wystudzić. Gotowe słoje wynieść w ciemne…

Ryż z bekonem i zielonym groszkiem

Składniki: 4 szklanki ugotowanego ryżu 10 dkg bekonu lub boczku 3 jajka 4 posiekane ząbki czosnku 1 mała cebula 2 szklanki groszku zielonego z puszki olej Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kilka minut mieszając. Używając łyżki cedzakowej wyłożyć cebulę na talerz. Na pozostałym ze  smażenia  cebuli…

Ogórki konserwowane z warzywami

Składniki: 1 kg jędrnych ogórków 50 dkg małych pomidorów 10 dkg małych obranych cebul 1 duża pokrojona w plastry marchewka Zalewa: 1 litr wody ½ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka soli 10 dkg cukru podsuszony koper, liść laurowy, czosnek, chrzan wg smaku Sposóp przyrządzenia: W rondlu wymieszać składniki marynaty, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut.…