Składniki: 25 dkg ogórków pokrojonych w cienkie pół plasterki 2 drobno posiekane ząbki czosnku ¼ łyżeczki glutaminianu sosu 2 łyżki oleju cukier, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Ogórki posolić, odstawić na 30 minut aby obciekły z soku. Czosnek wymieszać z ogórkami. Olej mocno podgrzać. Gorącym olejem polać ogórki, dodać glutaminian sodu i cukier, wymieszać. Przed…
Tag: konserwowane
Przetwory z ogórków
Ogórki w zalewie po myśliwsku
by Paulina Tarkowska • • 0 Comments
Składniki 2 kg świeżych ogórków 1,5 kg soku jabłkowego 5 dkg soli 5 dkg cukru igły sosny (po kilka do słoja) Sposób przyrządzenia: Ogórki Sparzyć wrzątkiem i natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Sok jabłkowy doprowadzić do wrzenia, dodać sól i cukier, gotować powoli 5 minut. W międzyczasie ogórki układać w sterylnie czystych słojach, dodać kilka…
Przetwory domowe
Gruszki w aromatycznym syropie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 3 kg gruszek 4 szklanki cukru 2 szklanki octu 1 szklanka wody laska cynamonu szczypta tartej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków sok cytrynowy Sposób przyrządzenia: Przygotować miskę z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniada nasienne. Odkładać do zakwaszonej wody aby nie czerniały. W dużym rondlu wymieszać…
Przetwory z ogórków
Pikle z ogórków i papryki
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 25 ogórków pokrojonych w ćwiartki 6 cebul pokrojonych w ćwiartki 2 zielone papryki pokrojone w kostkę 3 drobno pokrojone ząbki czosnku 1/2 szklanki soli 3 szklanki octu winnego 5 szklanek cukru 2 łyżki ziaren gorczycy 1 łyżeczka nasion selera 1/2 łyżeczki goździków 1 łyżka ostryżu Sposób przyrządzenia: W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę, paprykę,…
Dżemy
Dżem malinowy (mikrofalówka)
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki malin 2 łyżki cukru 1 łyżka sok cytrynowy Sposób przyrządzenia: W odpowiednim do mikrofalówki naczyniu wymieszać wszystkie składniki dżemu. Naczynie przykryć i umieścić w kuchence. Ustawić moc na 1200 W i podgrzewać przez 2 minuty. Przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć. Pycha.