Składniki: 1 kg dojrzałej nie twardej dyni ½ litra octu do marynat 6 % 25 dkg cukru goździki kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę około 2-3 cm, lekko obgotować w wodzie i wyjąć. Z octu i cukru zagotować zalewę. Cukier zalać ¼ szklanki wody, dodać ocet. Zagotować…
Tag: konserwowane
Listy
Botwina w butelkach- Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: botwina sól do smaku kwasek cytrynowy pęczek posiekanego drobno koperku Sposób przyrządzenia: Botwinę dokładnie umyć, osączyć na sicie i drobno pokroić, oprószyć kwaskiem cytrynowym, posolić do smaku, dodać drobno posiekany koperek i zagotować. Gorącą botwinę nakładać do umytych i wyparzonych butelek / ½ litra /. Butelki przełożyć do garnka wlać wodę do ¾ wysokości…
Listy
Szczaw w butelkach- Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Listy
Marmolada z wiśni- Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Listy
Dżem z czarnej porzeczki – Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 60-80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać z szypułek, osączyć. Połowę owoców zmiażdżyć i zasypać cukrem na kilka godzin odstawić. Gotować na małym ogniu ,aż masa zacznie gęstnieć, wtedy dodać resztę pozostałych owoców i gotować na małym ogniu, raz po raz mieszać. Gotowy dżem jest wtedy , gdy przeniesiona…