Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konserwowane

Dynia w brandy  Iwony

Składniki: 1 mała dynia około 1 kg 3 cytryny 20 dkg cukru 1 duży kieliszek brandy sól do smaku Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę  około2-3 cm, gotować na małym ogniu 15 minut. Cytryny umyć, sparzyć i otrzeć ze skórki, jedną pokroić w kostkę, z pozostałych wycisnąć  sok, dodać do…

Marmolada z papryki- Iwony

Składniki: 3 kg mięsistej czerwonej papryki 2 kg cukru otarta skórka i sok  z 4 cytryn Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i przepuścić przez maszynkę, dodać cukier, wymieszać i gotować na małym ogniu stale mieszając, po 10 minutach dodać sok i otartą skórkę  z cytryny, nadal gotować, aż  masa zgęstnieje. Przełożyć  do umytych…

Keczup  Iwony

Składniki: 6 kg pomidorów 6 ząbków czosnku ½ kg winogron ocet winny sól do smaku cukier do smaku szczypta gałki muszkatołowej 20 goździków pieprz do smaku przyprawa curry Sposób przyrządzenia: Pomidory i winogrona dokładnie umyć, pomidory przekroić na połówki i zagotować stale mieszając. Przetrzeć przez sito. Zmiażdżyć  czosnek, goździki i zawinąć w gazę, dodać do…

Grzybki marynowane Iwony

Składniki: grzyby/ podgrzybki, prawdziwki, maślaki, rydze/ Marynata: 1 litr octu 5% sól do smaku ½  łyżki przypraw/ pieprz, ziele angielskie, liście laurowe / 1 cebulka pokrojona w półplasterki Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić z piasku i starannie wypłukać, wrzucić do niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i cebulki i zagotować prawie do miękkości. Grzyby wyjąć ,…

Solone grzyby -Iwony

Składniki: 1 kg grzybów / maślaki / 15 dkg soli / dodatkowo 5 dkg do obgotowania / Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić i obgotować w litrze osolonej wody około 5 minut. Wyjąć i osączyć na sicie, ostudzić i układać warstwami w kamiennym garnku, przesypując solą. Powierzchnię grzybów posypać solą, zakryć talerzem i i obciążyć wyparzonym nie…