
Składniki:
- 3 szkl. czereśni
- 3 łyżki czereśniowego syropu
- kieliszek koniaku
- 6 okrągłych biszkoptów
- bita śmietana
- listki melisy

Składniki: 12 suszonych fig 6 łyżeczek cukru pudru 6 łyżeczek koniaku bita śmietana płatki migdałowe Sposób wykonania: Obrane figi pokroić na małe kawałki, które przełożyć do pucharków. Skropić je alkoholem i posypać cukrem pudrem. Następnie wyłożyć dużą warstwę bitej śmietany. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi bitą śmietanę.
Składniki: ½ kg pangi szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml koniaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, pokroić na kawałki, delikatnie posolić i oprószyć pieprzem. Po kilku minutach posypać mąką. Cebulę i czosnek obrać i…
Składniki: 1 kg winogron 60 dkg cukru kawałek laski cynamonu 12 ziaren kardamonu/ można zastąpić kolendrą/ 2 szklanki koniaku Sposób przyrządzenia: Umyte, osuszone winogrona wydrylować. Włożyć je do wrzącej wody. Gdy skórka popęka, wyjąć, osączyć i obrać. Ułożyć w słojach, przesypując przyprawami i cukrem. Zalać koniakiem, zamknąć i odstawić na 5 tygodni. Od czasu do…