Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. płatków migdałowych łyżka masła łyżka cukru truskawki ¾ szkl. cukru pudru koniak 10 dag białej czekolady bita śmietana Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zarumienić płatki migdałowe oraz owiane. Następnie dodać do nich cukier i cały czas mieszając trzymać na ogniu aż się przyrumienią. Wówczas przełożyć powstałą masę do…
Tag: koniak
Listy
Ciasto piaskowe z dżemem w czekoladzie
by Olga Rzucidło • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. maki ziemniaczanej 3 szkl. cukru pudru 2 kostki masła 8 jajek 2 szkl. dżemu morelowego kieliszek koniaku 2 tabliczki mlecznej czekolady łyżki słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku. Gdy składniki się połączą dodać obie mąki i…
Listy
Omlet z jagodami
by Marta Minda • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 2 łyżki wody gazowanej 2 szklanki jagód /mogą być mrożonki/ cukier waniliowy sól 2 łyżki koniaku Sposób przyrządzenia: Jagody posypać cukrem waniliowym, skropić Brendy i schłodzić w lodówce około 30 minut. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z odrobiną soli i wodą gazowaną. Dodać pianę i delikatnie…
Listy
Deser z ananasa i arbuza
by Konstancja Materna • • 0 Comments
Składniki: 3 krążki ananasa w cukrowej zalewie 2 łyżki zalewy z ananasa 10 kulek wyciętych z arbuza łyżka koniaku bita śmietana łyżeczka migdałów Sposób wykonania: Ananasa razem z zalewą zmiksować na gładki mus, który przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie na musie ułożyć kulki z arbuza i skropić całość…

