
Składniki:
- 150 g masła
- ½ szkl. mielonych orzechów
- łyżka soku cytryny
- łyżka koniaku
- sól
- szczypta cukru pudru
- szczypta białego pieprzu

Składniki: 20 ml koniaku 20 ml Contreau 20 ml soku z cytryny 6 kostek lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki wymieszać z shakerze razem z pokruszonym lodem. Następnie przelać do wysokiej szklanki.
Składniki: 60 ml koniaku 1 kostka cukru 1 kubek gorącej czarnej kawy mieszanka mleka i śmietanki 1:1 Sposób wykonania: Do szklanki wlać kawę. Następnie na brzegu szklanki umieścić kostkę lodu, którą skropić koniakiem. Gdy kostka się ogrzeje podpalić ją, a gdy ogień zgaśnie wrzucić do kawy. Wlać jeszcze pozostały koniak. A na sam koniec wlać…
Składniki: 30 ml koniaku szampan Sposób wykonania: Do wysokiego kieliszka wlać koniak. Następnie uzupełnić szampanem. Delikatnie wymieszać.
Składniki: 60 ml koniaku 30 ml Amaretto Sposób wykonania: Koniak i Amartetto przelać do szklanki i dokładnie wymieszać.