Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: konfitury

Bardzo ostry sos kreolski

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 2 oczyszczone, drobno pokrojone papryki jalapeno
  • ½ szklanki pokrojonej w kostkę dymki
  • 1 szklanka czerwonego octu winnego
  • 3 pokrojone drobno ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • sól

Cebula w marynacie

Składniki: 1 kg małych cebul 1 łyżka soli Marynata: 1 łyżka soli 1 szklanka octu spirytusowego 2 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę, zagotować wodę z przyprawami, po kilku minutach dodać ocet, wymieszać. Cebulę obrać, blanszować we wrzątku przez 1 minutę, odcedzić,…

Sałatka konserwowana z bakłażanów, papryki i pomidorów

Składniki: 1 kg bakłażanów 1 kg słodkiej papryki 1 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg marchwi przyprawy wg smaku Sposób przyrządzenia: Przygotować składniki sałatki. Bakłażany pokroić w plastry. Paprykę obrać, oczyścić z nasion, pokroić w ósemki. Cebulę obrać, podzielić na ćwiartki, podobnie pomidory. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić wg upodobań…

Ogórki marynowane z jarzębiną

Składniki: 2 kg ogórki 50 dkg jarzębiny w kiściach Marynata: 1 litr wody 7 dkg cukru 5 dkg soli 1/3 białego octu winnego Sposób przyrządzenia: Ogórki i jarzębinę dokładnie umyć, obsączyć. Przygotować marynatę, wodę doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i przyprawy, wymieszać, wystudzić. Ogórki i jarzębinę ułożyć w słoju, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować