Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 kg cukru
- 1/4 szklanki spirytusu
- 1/4 szklanki rumu
Sposób przyrządzenia:
Na konfitury wybieramy dorodne, dojrzałe truskawki. Owoce starannie płuczemy pod bieżącą wodą i obsączamy. W rondlu o grubym dnie układamy warstwami truskawki i cukier. Każdą warstwę truskawek skrapiamy spirytusem. Odstawiamy na kilkanaście godzin. Truskawki smażymy na małym ogniu przez 4 kolejne dni aż masa stanie się gęsta. Podczas smażenia staramy się nie mieszać używając łyżki lecz delikatnie potrząsamy rondlem. Gdy sok już odparuje przekładamy truskawki do czystych słoików, do każdego dodajemy łyżeczkę rumu, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 30 minut.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Kasia