Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek 800 g cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Wydrylowane śliwki zalać ½ szkl., wody i je rozgotować. Następnie przetrzeć je przez sito i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia wsypać cukier, Całość wymieszać i przełożyć do słoików. Odstawić na 48 godzin gdy na wierzchu pojawi się skorupka, wówczas zakręcić…
Tag: konfitury
Powidła
Powidła z moreli
by Amelia Graczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg moreli 500 g cukru Sposób wykonania: Z czyszczonych moreli usunąć pestki po czym wrzucić je na patelni i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu do momentu aż objętość zredukuje się do połowy. Następnie wsypać cukier, dokładnie wymieszać i przełożyć do słoików.
Powidła
Powidła z gruszek
by Konrad Filipiak • • 0 Comments
Konfitury
Konfitury z agrestu
by Elżbieta Żurawska • • 0 Comments
Składniki: 400 g agrestu 2 2/3 szkl. cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Z wody i cukru ugotować syrop po czym wrzucić do niego owoce. Doprowadzić do wrzenia po czym smażyć na wolnym ogniu.
Dżemy
Dżem z pigwy Kamila
by Kamila Drozd • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg pigwy • 1 1/5 kg cukru • 2 g kwasku cytrynowego • 1 ½ szkl. wody Sposób wykonania: Obrane owoce, pozbawione gniazd nasiennych pokroić w drobne cząstki, które zalać wodą i gotować około 30 minut. Po tym czasie rozgnieść je i wymieszać z cukrem i smażyć na małym ogniu. Pod koniec…

