Składniki: 5 kg malin 3 kg cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Malin oczyścić po czym zmiażdżyć je drewnianym tłuczkiem i przetrzeć przez sito. Następnie wrzucić do emaliowanego garnka i zalać je wodą. Wsypać jeszcze cukier i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie przełożyć je do słoików i szczelnie zakręcić.
Tag: konfitury
Powidła
Ciemne powidła z malin
by Tomek Lachowski • • 0 Comments
Składniki: 5 kg malin 3 kg cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Maliny oczyścić po czym wrzucić do emaliowanego garnka i zalać je wodą. Wsypać jeszcze cukier i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie przełożyć je do słoików i szczelnie zakręcić.
Przetwory domowe
Pomidory w soku jabłkowym
by Anna Mirowska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg pomidorów Marynata: na 1 l soku jabłkowego łyżka soli Sposób wykonania: Oczyszczone pomidory przekłuć wykałaczką u nasady łodyżek. Następnie przełożyć je do słoików i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 8-10 minut po czym wodę zlać a pomidory zalać świeżym wrzątkiem. Następnie sok jabłkowy wymieszać z solą, doprowadzić do wrzenia. Z pomidorów ponownie…
Konfitury
Konfitury z białych czereśni
by Bogdan Załęski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg białych czereśni 1 kg cukru 1 cytryna 150 g orzechów włoskich 4/5 szkl. wody Sposób wykonania: Czereśnie wydrylować po czym do powstałych otworów włożyć kawałek orzecha włoskiego. Następnie cytrynę zalać wodą i gotować około 3 minut po czym dodawać porcjami cukier i gotować aż powstanie gesty syrop. Włożyć do niego czereśnie i…
Powidła
Powidła z berberysu
by Ilona Majer • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg berberysu 1-1/2 kg cukru Sposób wykonania: Jagody dokładnie oczyścić po czym zalać niewielka ilością wody i ugotować. Następnie przetrzeć je przez sito po czym zasypać cukrem i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu aż zostanie 50% początkowej objętości. Powidła przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.