Składniki: 4 kg białej kapusty 8 dużych kwaśnych jabłek ½ k grzybków / gąsek/ 10 dkg soli nasiona jałowca i kopru wg/ uznania Sposób przyrządzenia: Gąski przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i włożyć na 10 minut do lekko osolonego wrzątku. Wyjąć osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Kapustę oczyścić i poszatkować, jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne…
Tag: konfitury
Listy
Kwaszona kapusta z kwaszonymi ogórkami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 3 kg białej kapusty 4 strąki czerwonej papryki ½ kg kwaszonych ogórków łyżeczki kminku 6 cebul średniej wielkości łyżki ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Kapust oczyścić i poszatkować, paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki, ogórki kwaszone pokroić w talarki, cebule obrać pokroić w krążki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami. W…
Listy
Ogórki kwaszone w butelkach Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 5 kg ogórków 10 szklanek wody 10 dkg soli koper, czosnek wg /uznania Sposób przyrządzenia: Przygotować butelki po 5 litrowej wodzie mineralnej. Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać. Butelki napełnić ogórkami, do każdej butelki, dodać czosnek i koper wg uznania. Z wody i soli przygotować zalewę. Zalać ogórki i nałożyć zakrętki, dokładnie zakręcić i odstawić…
Listy
Kiszona kapusta z marchewką, papryką, jabłkami i cebulą Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 3 kg białej kapusty 30 dkg papryki czerwonej 30 dkg marchewki 30 dkg kwaśnych jabłek 3 duże cebule 4,5 dkg soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, marchewkę umyć i razem z obranymi jabłkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę oczyścić…
Listy
Kiszona czerwona kapusta z jabłkami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 3 kg czerwonej kapusty ½ kg kwaśnych jabłek 4,5 dkg soli Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, poszatkować, jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, i przemieszać. W wyparzonym glinianym garnku układać kapustę i ubijać, aż wystąpi sok. Przykryć ściereczką, ułożyć talerzyk i docisnąć czystym wyparzonym niekruszącym się kamieniem, całość …