Składniki: 1 kg ananasa ½ kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Obranego ananasa pokroić w kostkę. Następnie ½ kg cukru zalać szklanka wody i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas włożyć do niego kawałki ananasa. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na całą noc. Następnego dnia ponownie…
Tag: konfitura
Listy
Konfitury z agrestu Dominiki
by Dominika • • 0 Comments
Listy
Konfitura z płatków róż
by Justyna • • 0 Comments
Listy
Rabarbar w lukrze z brązowego cukru
by Henryk Florkowski • • 0 Comments
Składniki: 45 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 15 dkg brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Rabarbar pokroić w kawałki o długości około 2,5 cm. Wymieszać z cukrem i przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C przez około 30 minut. Przełożyć do czystego słoja. Przechowywać w lodówce do 3 dni lub…
Listy
Lekkie ciasteczka z konfiturą śliwkową
by Dominika Grochowalska • • 0 Comments
Składniki: 0,5 l słodkiej śmietanki ½ szkl. mąki krupczatki 4 jajka kieliszek rumu szczypta soli ½ szkl. cukru pudru sok z cytryny skórka starta z cytryny konfitura ze śliwek Sposób wykonania: Śmietankę wymieszać razem z mąką po czym na małym ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas ubijając i gotować około 3 minut. Po tym czasie…