Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lekkie ciasteczka z konfiturą śliwkową

Składniki:

  • 0,5 l słodkiej śmietanki
  • ½ szkl. mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • kieliszek rumu
  • szczypta soli
  • ½ szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • konfitura ze śliwek

Sposób wykonania:

  1. Śmietankę wymieszać razem z mąką  po czym na małym ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas ubijając  i gotować około 3 minut.
    Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas dodać żółtka roztrzepane z solą, skórkę z cytryny, rum  oraz białka ubite razem z cukrem.
    Całość delikatnie połączyć.
    Z powstałego ciasta nakładać na blasze małe [porcje ciasta.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.
    Przed podaniem każdy krążek posmarować  konfiturą śliwkową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *