Składniki: 1 kg malin ½ kg cukru Sposób wykonania: Maliny zasypać szklanka cukru i odstawić na noc. Następnego dnia odlać powstały sok. Dodać do niego resztę cukru i gotować na małym ogniu, aż powstanie gesty syrop. Wówczas syrop lekko ostudzić i dodać do niego maliny. Dokładnie wymieszać i smażyć do momentu, aż maliny staną się…
Tag: konfitura
Listy
Konfitury z jeżyn z rumem
by Krzysztof Kozłowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jeżyn ¾ kg cukru 1 szkl wody ½ szkl rumu Sposób wykonania: Jeżyny zalać rumem. Następnie cukier zalać wodą i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć do niego owoce. Trzymać na ogniu kilka minut po czym odstawić konfitury na 24 godziny. Po tym czasie smażyć…
Listy
Konfitury z jarzębiny z jabłkiem
by Kamil Wojciechowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jarzębiny 1 kg cukru 4 winne jabłka 2 łyżki soku z cytryny 25 ml brandy Sposób wykonania: Jarzębinę zalać gorąca wodą i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie jarzębinę odcedzić, zalać dwiema szklankami świeżej wody z dodatkiem cukru i smażyć na małym ogniu. W trakcie smażenia dodać obrane…
Listy
Konfitury z rajskich jabłek
by Monika Woźniak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg rajskich jabłek 1 kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Cukier zalać wodą i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Wówczas włożyć jabłka ponakłuwane wykałaczką. Odstawić na 24 godziny. Następnego dnia smażyć na małym ogniu, do momentu, aż jabłka staną się szkliste. Przełożyć konfitury do słoika, szczelnie…