Składniki: ½ kg truskawek 2 pomarańcze ½ kg cukru Sposób wykonania: Pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki usuwając pestki. Truskawki umyć i przekroić na połówki i dodać je do pomarańczy. Natomiast skórkę z jednej pomarańczy cieniutki pokroić i wrzucić do owoców. Zasypać całość cukrem i smażyć na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste,…
Tag: konfitura
Listy
Konfitury z mieszanych owoców
by Aneta Marszałek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg truskawek, bananów, pomarańczy, mandarynek i wiśni 1 kg cukru żelującego 1 cytryna 25 ml brandy Sposób wykonania: Banany, pomarańcze i mandarynki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, truskawki przekroić na połówki a z wiśni usunąć pestki. Wszystkie owoce wrzucić do rondla, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Odstawić na 30 minut.…
Listy
Konfitury z owoców mieszanych
by Renata Kwiatkowska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg moreli ½ kg czerwonych porzeczek garstka listków mięty garść płatków migdałowych ½ kg cukru Sposób wykonania: Morele pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki, dodać porzeczki obrane ze szypułek oraz listki mięty. Całość smażyć na małym ogniu około 1 godziny. W trakcie smażenia dodawać stopniowo cukier a pod koniec smażenia wrzucić płatki migdałowe.…
Listy
Konfitury z owoców leśnych
by Kazimierz Jankowski • • 0 Comments
Listy
Konfitury jagodowe z orzechami
by Julita Kaczmarek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jagód i jeżyn 1 kg cukru żelującego 1 cytryna 2 łyżki rumu garść pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Owoce zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia smażyć na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać rum, orzechy oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoika. Szczelnie zakręcić…