Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- sól
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 30 dkg twarogu
- 1 duża cebula
- szczypta ziół/ majeranek, zioła prowansalskie/
- 4 łyżki oleju
- 20 dkg masła
- sól, pieprz do smaku
- olej
- 25 dkg wędzonego boczku
Składniki: 6 plastrów wędzonego łososia 25 dkg makaronu /muszelki, świderki/ 4 kiszone ogórki 1 puszka konserwowego groszku 1 cytryna sól oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować al, dente, odcedzić i schłodzić. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Plastry wędzonego łososia pokroić skośnie na pół. Groszek osączyć na sicie. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i doprawić …
Składniki: 1 kg twarogu 2 jajka 15 dag mąki pszennej 5 dag maki ziemniaczanej Szczypta soli Łyżeczka oleju 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła cukier Sposób wykonania: Twaróg zemleć po czym wbić do niego jajka i dodać obie mąki oraz sól. Całość dokładnie wyrobić po czym uformować ciasto w wałek , spłaszczyć i pokroić…
Składniki: 1 kg ziemniaków sól olej 1 jajko mąka cebula kiełbasa Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym odcisnąć powstały sok. Następnie wbić jajko, i dodać tyle mąki aby ciasto było gęste. Doprawić do smaku solą. Łyżką nabieramy małe porcje ciasta i wrzucamy do solonej wrzącej wody i gotować do wypłynięcia na powierzchnię.…